Elina Waldén

Elina Waldén

Hej! Mitt namn är Elina Waldén och jag är 24 år gammal och jag kommer från Karlskrona i Sverige. Jag har reumatism sedan 10 års ålder och fick en nervsjukdom 2016 som gjorde att jag fick en förlamning i vänster ben. År 2018 insjuknade jag i influensa och detta gjorde s¨jag fick total pares även i mitt högra ben och är sedan dess rullstolsburen.

Idrott har alltid varit ett stort intresse för mig när jag kunde gå spelade jag hockey, handboll, fotboll och golf. Men när jag insåg att jag inte kunde hålla på med dessa sporter längre på grund av att jag satt i rullstol kände jag att jag måste göra något åt detta. Jag åkte på mitt första parasport läger där jag bland annat fick testa på kälkhockey jag blev helt såld på detta! Sedan 2018 spelar jag kälkhockey. Det jag insåg då var hur häftigt det är med idrott överlag och att få träffa andra i liknande situationer har räddat mig extremt mycket i min resa.

Jag hittade också min karriär i rullstolshandboll på denna resan och jag paddlar även parakanot idag. Så alla idrotter idag under min resa har gjort att jag har fått upp min syn hur häftigt det är med parasport. Att känna att man kan ta ut sig tills man håller på att spy eller att känna att man klarar av allt. Idag som rullstolsburen så självklart får man anpassa sig men jag har insett att allt går om man bara vill och har ett pannben av stål. Jag har även försökt vända mina motgångar till att spårra mig och tagga mig själv på att det här ska jag klara. I min kälke, sportrullstol eller i min kanot där känner jag att jag kan vara precis helt och hållet mig själv och känner mig så fri och att jag klarar allt bara om jag vill.

Jag tog mig hjälp av små delmål jag skulle klara av sen när varje delmål var klart så kunde jag sätta större mål. Idag är jag sjukt tävlingsinriktad och också kunna motbevisa alla allt och alla att vi med en funktionsvariation kan också, vi är grymma. Men ibland får vi bara göra det på ett annorlunda sätt men det är inget fel med de.

Dessa tre idrotterna har räddat mig till att jag sitter här där jag är idag. Idag tränar jag på elitnivå i rullstolshandboll och parakanot. Mitt funktionshinder har aldrig låtit mig stoppas av utan snarare tvärtom det har jag bevisat att jag kan så mycket mer. Våga testa och våga utmana dig själv du kommer bli överraskad av hur mycket du egentligen klarar av.

 

/ Elina Waldén